Chiptuning

CTC-Chiptuning heeft met haar gamma van 2 software chiptuning producten voor vrijwel elk benzine- en dieselvoertuig een passende oplossing in huis.

Chiptuning producten, maatwerk software

Onder de chiptuning software producten vallen producten waarbij de aansturingssoftware direct in de Electronic Control Unit (het hart van het voertuig), wordt aangepast. Bij CTC Engineering bieden zijn wij gespecialiseerd in: 

Eco-chiptuning
CTC-chiptuning

Wat is chiptuning?

Chiptuning is de definitie van het proces waarbij prestaties van benzine- en dieselwagens, via een softwarematige ingreep, aanzienlijk worden verbeterd. Tegenwoordig wordt de term ‘chiptuning’ gebruikt als omschrijving voor het gehele proces, echter is chiptuning één van de methoden om de benodigde software uit het hart van de auto te halen. Bij CTC spreekt men liever van motormanagement-optimalisatie.

Chiptuning, motormanagement-optimalisatie proces

Hieronder vindt u in grote lijnen hoe het proces van een motormanagement-optimalisatie bij CTC in zijn werk gaat.

1. Uitlezen van de software
Voordat er begonnen kan worden aan de optimalisatie dient eerst de software uit het hart van de auto, het ECU, gehaald ofwel uitgelezen te worden. Het uitlezen van motormanagement software kan op de volgende verschillende manieren; OBD-chiptuning, BDM-chiptuning en ‘ouderwetse’ chiptuning.

Meer informatie over de verschillende wijzen vindt u op de pagina chiptuning-methoden.

2. Meer ideaal afstemmen van de software
Van de uitgelezen software wordt altijd eerst een kopie gemaakt. Deze originele instellingen dienen voor CTC als back-up, zodat deze voor welke reden dan ook altijd geraadpleegd kunnen worden. Na het maken van de backup kan er worden begonnen met het afstemmen van de software. Gedurende deze aanpassingen worden de software-parameters afkomstig uit de ECU, Electronic Control Unit, beter op elkaar afgestemd. Dankzij deze meer ideale afstemming wordt de auto pittiger, krachtiger, soupeler en in veel gevallen; zuiniger! Deze afstemming wordt altijd door de interne programmeurs van CTC uitgevoerd, daarnaast valt deze afstemming binnen de door autofabrikanten vastgestelde veiligheidsmarges. Hierdoor bent u bij CTC altijd verzekerd van een veilige en duurzame chiptuning. De beste en meest veilig mogelijke prestaties worden dan ook behaald door software direct in hart van het motormanagement aan te passen. Alles over de afstemming van motormanagement software vindt u op de pagina software ontwikkeling.

3. Inlezen software
Nadat de afstemming van de software kan deze weer terug in de ECU geplaatst worden. Het ‘inlezen’ van de software gebeurt op dezelfde wijze als waarop de software is uitgelezen. De verschillende methoden om software uit een ECU te lezen vindt u onder punt 2. Nadat het inlezen van de aangepaste software beschikt de auto direct over de nieuwe waarden en betere prestaties.

Chiptuning methoden

Tijdens een chiptuning worden de software parameters dat afkomstig is uit het motormanagement, het hart van de auto, beter op elkaar afgestemd. Voor dat dit proces gestart kan worden dient eerst de software uit de ECU gehaald, ofwel uitgelezen, te worden. Software kan tegenwoordig op de onderstaande drie manieren uit een benzine- of dieselauto uitgelezen worden.

OBD-chiptuning

OBD-chiptuning is in de wereld van chiptuning een vaak gehoorde term. OBD-chiptuning staat voor ‘On Board Diagnostics- chiptuning’. Dit is de meest eenvoudige en vaak toegepaste manier om de software uit de ECU van de auto te halen. Tijdens een OBD-chiptuning sluit CTC haar apparatuur via een stekker aan op de diagnosepoort van uw auto. De diagnosepoort wordt ook gebruikt door uw garagist tijdens normale routine controles.

De voordelen van OBD Tuning:

 • Er komt geen soldeerwerk aan te pas in het ECU-motorstuurprogramma; De software is gemakkelijk en snel te plaatsen;
 • Het motorstuurprogramma is eenvoudig weer in de originele staat terug te brengen;
 • De aanpassingen zijn door de diagnosesystemen van garagisten niet op te sporen.

Vraag de experts van CTC of uw auto voor een chiptuning via de OBD-poort in aanmerking komt.

BDM-chiptuning

In de nieuwste generatie ECU’s, boordcomputers, zit een geheugen dat niet of nauwelijks via de communicatielijn te benaderen is. Soms is er zelfs helemaal geen extern geheugen en wordt alleen het interne geheugen van de processor gebruikt. Op dit type ECU zit een BDM poort (BDM = Background Debugging Mode). Via deze poort kan CTC de voor de chiptuning benodigde software uitlezen. In sommige gevallen moet er een speciale aansluiting op de BDM poort worden gesoldeerd. Na de aanpassing wordt de software ook weer via deze poort in de ECU weggeschreven. Voor dit proces wordt de ECU voorzichtig uit de auto gedemonteerd en voorzichtig terug geplaatst.

Chiptuning

Tijdens een chiptuning, de ouderwetse manier van software uitlezen, dient de ECU voorzichtig uit de auto gedemonteerd te worden. Deze ECU wordt door de experts van CTC open gemaakt zodat de printplaat met de hierop bevestigde chips zichtbaar worden. Op een van de chips, ook wel EPROM genoemd, zit de software van het motormanagement dat CTC nodig heeft voor de optmalisatie. Om deze chip te kunnen uitlezen dient deze eerst door de experts van CTC met veel precisie van de printplaat te worden verwijderd. De van de ECU verwijderde chip wordt via een ander apparaat weer uitgelezen zodat het optimalisatie proces kan worden gestart. Na de motormanagement-optimalisatie kan de chip weer op de printplaat worden gesoldeerd en kan de ECU weer netjes worden gesloten. Een chiptuning vereist meer werk en de methode lijkt drastischer, echter hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele risico’s op schade. Chiptuning is en blijft een veilige en betrouwbare methode om software uit een ECU te kunnen lezen.

Eco-chiptuning

Voor bedrijven die de hoge brandstofkosten van hun wagenpark zat zijn, heeft CTC de duurzame en zuinige “Eco-Chiptuning” ontwikkeld.

Eco-chiptuning heeft als hoofddoel; het realiseren van een brandstofbesparing, dat kan oplopen tot wel 10%! De gebieden waar de auto geen trekkracht heeft, worden aangepast. De schakelpunten worden soepeler door het koppel iets te verhogen.

Voor wie is eco-chiptuning interessant?

Eco-chiptuning is een door CTC ontwikkeld interessant product voor bedrijven met kleine of grote wagenparken. Eco-chiptuning is puur gericht op het besparende aspect en zorgt niet voor verbeterde prestaties op het gebied van trekkracht of vermogen. Hierdoor is Eco-chiptuning ongeschikt voor parcticulieren aangezien een Eco-chiptuning de rijprestaties en het rijcomfort niet bevordert.

Interesse in eco-chiptuning?

Indien u wilt weten wat CTC-Chiptuning voor uw bedrijf kan betekenen op het gebied van brandstofbesparing kunt u contact opnemen met een van de specialisten van CTC-Chiptuning. CTC-Chiptuning kunt u benaderen door uw gegevens achter te laten op de contact-pagina

Of bel naar:
Nederland +31-20-3416332

CTC-chiptuning

Voor de automobilist die wil genieten van extra koppel en vermogen enerzijds en in veel gevallen een lager verbruik anderzijds, heeft CTC de “CTC-Chiptuning” in huis.

Aangezien niet elke auto op dezelfde manier van aangepaste software kan worden voorzien vindt u op de pagina chiptuning methoden meer informatie over via welke methoden een Eco-Chiptuning en CTC-Chiptuning kan worden toegepast. Indien u meer wilt weten over hoe chiptuning software bij CTC vervaardigd wordt, verwijzen wij u graag door naar de pagina software-ontwikkeling.

De CTC-Chiptuning is het perfecte maatwerk product dat zorgt voor extra pit en souplesse in uw auto. Dankzij het extra vermogen en koppel dat vrijkomt na de toepassing van een CTC-Chiptuning wordt autorijden een totaal andere belevenis. Ervaar de krachten en het pure rijgenot!

Wat levert een ctc-chiptuning u op?

Een CTC-Chiptuning is een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam product dat ontwikkeld is door de motormanagementsoftware specialist van CTC. Op maat gemodificeerde software levert u de onderstaande voordelen op;

 • Vermogenswinsten tot boven de 25%*;
 • Tot meer dan 30%* extra trekkracht over het hele toerenbereik. Ideaal voor o.a. zwaar beladen bedrijfsauto’s en caravanrijders;
 • Een CTC-Chiptuning zorgt ervoor dat uw auto een stuk vlotter zal rijden dan voorheen; ideaal tijdens bijvoorbeeld het inhalen;
 • De motor zal soepeler aanvoelen, wat het rijcomfort en -plezier absoluut ten goede komt;
 • Last but not least; dankzij een CTC-Chiptuning zal uw auto efficiënter brandstof verbruiken. De modificatie zorgt ervoor dat u in veel gevallen tot meer dan 5% op uw brandstofkosten bespaart.

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat u een hoop vragen heeft over Chiptuning,\Dsg Onderhoud en Service, OBD-chiptuning, motormanagement-optimalisatie en alle overige aspecten die met chiptuning te maken hebben. CTC-Chiptuning probeert op deze pagina zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Staat uw vraag en antwoord er niet tussen? Neemt u dan via contact met ons op!

Wat is chiptuning?

Chiptuning is het aanpassen of beïnvloeden van de motormanagementsoftware. Hierbij worden de parameters van het motormanagementsoftware opnieuw afgestemd, maar dan met idealere waardes.Zo wordt de hoeveelheid brandstof die mag worden ingespoten en op welk tijdstip dit gebeurt aangepast en geoptimaliseerd. De aangepaste parameters blijven binnen de, door de fabrikant opgegeven, grenswaardes.

Kan iedere auto worden voorzien van een chiptuning?

De meeste moderne auto’s met een motormanagementsysteem, waarbij de motor door een Electronic Control Unit (ECU) wordt aangestuurd, kunnen worden gechiptuned.

Bij welk type auto’s geeft chiptuning een optimaal rendement?

Chiptuning geeft het beste resultaat bij (benzine of diesel) motoren met turbo, Kompressor of G-lader.

Wat is OBD-chiptuning?

OBD-chiptuning staat voor On Board Diagnose-chiptuning. Dit is de eenvoudigste en meest toegepaste manier om de software uit de ECU van de auto te halen. De gegevens van het motormanagement uitgelezen via een storingsdiagnosestekker en vervolgens gewijzigd.

Wat is het voordeel bij OBD-chiptuning?

 • Er komt geen soldeerwerk meer aan te pas in het ECU-motorstuurprogramma waardoor de software snel en gemakkelijk is te plaatsen.
 • Het motorstuurprogramma is eenvoudig weer in originele staat te brengen.
 • De aanpassingen zijn door de diagnosesystemen van de erkende dealers niet op te sporen.

Is de chiptuning zichtbaar?

Nee, de manier van chiptunen die Een Chiptuning bedrijf toepast, is niet waarneembaar met diagnose apparatuur die autodealers gebruiken. Aan de elektronica is van buitenaf bovendien niets bijzonders te zien. Het vermogen is wel meetbaar op een vermogentestbank, wat niet gebeurt bij een dealer.Testritten worden ook nog nauwelijks gemaakt door dealers. Daar is tenslotte het diagnose apparaat voor uitgevonden.

Is de chiptuning schadelijk voor de motor?

Nee, dat chiptuning uw motor kan beschadigen, is een broodje aap verhaal. Als chiptuning risicovol zou zijn, zouden Chiptuning bedrijven als CTC-Chiptuning niet kunnen bestaan. Een goede tuning haalt het maximale uit de capaciteit van uw motor. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om de software zo te programmeren dat de motor stuk gaat. CTC-Chiptuning heeft de software dusdanig goed voor uw auto uitgebalanceerd, dat deze niet overbelast wordt. U hoeft dan ook geen rekening te houden met een verminderde levensduur van uw motor of uw auto vaker in onderhoud te geven.

Waarom chiptunen autofabrikanten de software niet af in de fabriek?

De autofabrikant produceert grotendeels massaproducten die overal in de wereld dienen te werken. Ook onder de meest barre omstandigheden. Fabrikanten houden dan ook rekening met sterk wisselende brandstofkwaliteiten en slechte onderhoudsintervallen. In Europa zijn de brandstoffen en motorolie van uitstekende kwaliteit en wordt onderhoud goed uitgevoerd. Dat geeft ruimte voor chiptuning mét behoud van levensduur. Daarnaast komt het vaak voor dat eenzelfde motor later als sterkere versie op de markt verschijnt om de kooplust van rijders in ‘oude’ modellen op te wekken. In dat opzicht kunt u chiptuning dan ook gerust zien als een ‘update’ van een oudere en zwakkere versie.

Heeft de motor extra slijtage na de chiptuning?

Een verhoogde slijtage is door ons, zelfs in duurtests, niet waargenomen. Motorenfabrikanten bouwen een behoorlijke mechanische veiligheidsmarge in en ook wij gaan niet tot het uiterste in belasting van de motor. Daarnaast komt het uiterst zelden voor dat u in het verkeer een motor gedurende lange tijd achtereen maximaal kunt belasten. Twijfelt u echter, dan kunt u altijd gebruik maken van onze optionele NSA-verzekering voor de motor en aandrijflijn.

Moeten de remmen worden aangepast na de chiptuning?

Nee, dat is niet noodzakelijk. U hoeft niet harder te remmen als u de auto in het dagelijkse verkeer gebruikt. Als u de auto echter gebruikt voor andere doeleinden, zoals autoracen, dan dient u uiteraard professionele remsystemen toe te passen.

Welke gevolgen heeft een chiptuning voor de fabrieksgarantie?

Een goede optimalisatie door CTC is niet te traceren door de verdeler of garagist.

Wat als de auto een software update krijgt?

Bij de moderne auto’s is het mogelijk dat uw auto een software update krijgt. Mocht dit gebeuren kan u gratis bij ons terug komen voor een nieuwe herprogrammatie op basis van de nieuwe update die u gekregen heeft. Wij gaan dus, niet zoals heel wat tuners dat doen, opnieuw uw oude tuning-software inladen want dan zou de dealer bij uw eerst volgende bezoek opnieuw dezelfde update doorvoeren

Is het mogelijk om een garantie af te sluiten?

Wilt u ondanks dat u geen risico loopt toch een extra zekerheid voor uw auto, kan CTC u een verzekering aanbieden welke in grote lijnen gelijk is aan de fabrieksgarantie van uw auto. Bekijk op deze pagina de mogelijkheden en voorwaarden.

Waar dien ik verder rekening mee te houden?

De vermogenswinsten worden uit de fabrieksmarges van uw auto of bedrijfswagen gehaald. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:

Rijd de auto goed warm. CTC doelt hiermee niet alleen op de temperatuur van het koelwater maar juist op het feit dat de olie op bedrijfstemperatuur is. Deze is meestal na 10 minuten rijden op de snelweg op temperatuur.

Geef de auto op tijd een onderhoudsbeurt. Gebruik kwalitatief goede olie. De voorkeur gaat uit naar vol-synthetisch. Peil regelmatig de olie. De turbo wordt gekoeld door de motorolie en draait 150000 omwentelingen p/minuut. Olie is daarom een zeer belangrijke factor om de turbo in goede conditie te houden.

Mag mijn lease-auto ook worden gechiptuned?

Een groot deel van onze klanten zijn leaserijders. De meeste leasemaatschappijen staan het toe om uw auto te laten chiptunen, maar hebben hier echter wel voorwaarden aan verbonden. CTC-Chiptuning respecteert uw privacy en zal derhalve nimmer gegevens aan derden verstrekken. Daarnaast is het altijd mogelijk uw leaseauto terug te tunen wanneer de auto terug gaat naar de leasemaatschappij.

Gaat de bijtelling van mijn lease-auto nu omhoog?

Nee, de bijtelling gaat niet omhoog. Het laten chiptunen van uw auto is een eenmalige uitgave. U kunt bijvoorbeeld maandelijks geld besparen door een auto met een lichtere motor te leasen en deze vervolgens te laten chiptunen.

Hoelang moet ik wachten tijdens een tuning?

De tijd die een optimalisatie is afhankelijk van de chiptuning-methode, houdt u in de meeste gevalleen rekening met 1 a 1,5 uur. Bij CTC heeft u de mogelijkheid om op de optimalisatie te wachten onder het genot van een kop koffie. U bent natuurlijk vrij om te kijken hoe het met de optimalisatie van uw auto gaat! Daarnaast heeft u de mogelijkheid om in de vestiging te werken op uw laptop. Wi-Fi aanwezig

Hoelang van te voren moet ik de tuning bij CTC reserveren?

Wanneer u een afspraak wilt maken kan dat per e-mail of telefonisch, meestal kunt u dezelfde of de volgende dag al terecht bij CTC. Bekijk de contactpagina voor onze contactgegevens.

Zijn er door chiptuning gevolgen voor de verzekering?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet opdat ze de verzekeringspremie berekenen op basis van de nieuwprijs van het voertuig, leeftijd bestuurder, het sportief karakter van de wagen, maar niet op het aantal pk’s

Welke gevolgen zijn er voor de wegenbelasting?

Geen. De wegenbelasting voor uw auto wordt berekend aan de hand van de fiscale Pk’s en niet aan de hand van het vermogen.

Kan de chiptuning weer ongedaan worden gemaakt of worden?

Ja, dat is mogelijk. U kunt uw auto op elk gewenst moment laten terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Performance tuning voor uw auto

✓ Chiptuning
✓ Roetfilter verwijderen
✓ Xenon-verlichting
✓ DSG onderhoud / tunen
✓ Software ontwikkeling
✓ Diagnose

Neem contact op voor de mogelijkheden voor uw auto.